Marieta  Marecka

Sałatka z wędzonym półgęskiem


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Sałatki, sałaty i surówki

Sałatka z wędzonym półgęskiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 półgęsek wędzony

½ melona

garść żurawiny suszonej

2 cykorie

świeży tymianek

sól

pieprz

sok z cytryny

1 duża łyżka miodu

oliwa

Do podania:

grzanki z razowego pieczywa

Przygotowanie:

Cykorię obieramy z wierzchnich liści, przecinamy na pół lub na ćwiartki, jeśli jest duża, i wkładamy do wody z solą na ok. godzinę.
Następnie osuszamy, smarujemy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem i wrzucamy na rozgrzaną patelnię grillową. Grillujemy ok. 15 minut co jakiś czas przewracając, żeby równo się przypiekła i zmiękła.
Z melona wycinamy kulki, półgęsek kroimy w plastry.
W miseczce mieszamy miód i sok z połówki cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i dolewamy powoli oliwę, ciągle mieszając.
Ściągamy cykorię z patelni, układamy na talerzu, skrapiamy dressingiem posypujemy listkami tymianku, na wierzch kładziemy plastry półgęska, żurawinę i kulki melona, całość jeszcze raz skrapiamy dressingiem i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, dekorujemy gałązkami tymianku. Podajemy posypane grzankami.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.