Marieta  Marecka

Sałatka z wątróbką i malinowym dressingiem


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Sałatka z wątróbką i malinowym dressingiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g wątróbek drobiowych

mąka pszenna do oprószenia

masło do smażenia

sól

pieprz

mleko

Dressing:

100 g malin świeżych lub mrożonych

80 g cukru

30 ml octu balsamicznego

ok. 20 ml oleju rzepakowego

oliwa z oliwek

Do podania:

mix sałat (rukola, endywia, sałata masłowa, sałata rzymska)

garść świeżych malin

50 g orzechów włoski

Przygotowanie:

Wątróbki myjemy, oczyszczamy z błon i żyłek. Zalewamy mlekiem i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy dressing. Maliny zasypujemy cukrem i wstawiamy na mały gaz, jak się zupełnie rozpadną i puszczą sok dolewamy ocet. Blenderem ucieramy i przecieramy je przez sitko, później stopniowo dolewamy olej cały czas miksując blenderem. Dressing doprawiamy pieprzem. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Wątróbki osuszamy ręcznikiem papierowym, obtaczamy w mące i układamy na patelni z rozgrzanym masłem, smażymy po ok. 4-5 minut z każdej strony, na koniec na chwilę przed ściągnięciem z patelni doprawiamy solą i pieprzem. W tym czasie na suchej patelni prażymy orzeszki włoskie. Na talerzu układamy różne sałaty, lekko je solimy i przyprawiamy pieprzem oraz skrapiamy lekko oliwą. Orzechy kroimy drobniej. Układamy na sałatach wątróbki, skrapiamy dressingiem malinowym, układamy świeże maliny i wszystko obsypujemy orzechami.

powrót

Podobne przepisy

Piersi kurczaka w zielonej masali
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Gołębie smażone w głębokim tłuszczu
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Duszona karkówka po wileńsku podana z grzybowymi czeburekami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.