Sałatka z wątróbką i malinowym dressingiem

Sałatka z wątróbką i malinowym dressingiem
Oceń przepis:
322 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 3 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wątróbki myjemy, oczyszczamy z błon i żyłek. Zalewamy mlekiem i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy dressing. Maliny zasypujemy cukrem i wstawiamy na mały gaz, jak się zupełnie rozpadną i puszczą sok dolewamy ocet. Blenderem ucieramy i przecieramy je przez sitko, później stopniowo dolewamy olej cały czas miksując blenderem. Dressing doprawiamy pieprzem. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Wątróbki osuszamy ręcznikiem papierowym, obtaczamy w mące i układamy na patelni z rozgrzanym masłem, smażymy po ok. 4-5 minut z każdej strony, na koniec na chwilę przed ściągnięciem z patelni doprawiamy solą i pieprzem. W tym czasie na suchej patelni prażymy orzeszki włoskie. Na talerzu układamy różne sałaty, lekko je solimy i przyprawiamy pieprzem oraz skrapiamy lekko oliwą. Orzechy kroimy drobniej. Układamy na sałatach wątróbki, skrapiamy dressingiem malinowym, układamy świeże maliny i wszystko obsypujemy orzechami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA