Sałatka z warzyw korzeniowych i łososia

Przepis z programu Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania z ryb, Dania na karnawał i imprezę

Sałatka z warzyw korzeniowych i łososia
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

500 g łososia

oliwa

sól

czarny pieprz

1 batat

½ brukwi

2 pasternaki

1 mały kalafior

25 ml oliwy

1 łyżeczka tymianku

sól

pieprz

1 paczka liści różnych sałat

1 sałata masłowa

młode rzodkiewki

kilka liści jarmużu



Posypka:

skórka pomarańczowa

pestki słonecznika

nasiona konopi

pestki dyni

nasiona sezamu



Dressing:

1 duża marchewka, ugotowana i obrana

75 ml oliwy

100-275 ml wody

2 łyżki soku pomarańczowego

sól

1 łyżka syropu z agawy

1 łyżka + 1 łyżeczka świeżego imbiru, startego

¼ łyżeczki czosnku, startego



Przygotowanie:

Obierz warzywa i pokrój na kawałki tej samej wielkości. Wyłóż na blachę do pieczenia. Dopraw tymiankiem, solą i pieprzem. Skrop miodem i oliwą. Piecz 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 200º C.

Obniż temperaturę do 170º C. Pokrój łososia na kawałki. Dopraw solą i czarnym pieprzem. Posyp skórką otartą z cytryny i pestkami. Piecz w 170º C przez 10-15 minut.

Przygotuj dressing. Zmiksuj marchewkę na puree. Dopraw solą, syropem z agawy, imbirem i czosnkiem. Mieszaj ręcznym mikserem. Dodawaj powoli wodę i oliwę, aż dresing będzie miał gładką, jednolitą konsystencję.

Przygotuj talerze. Na spód połóż liście sałat. Dodaj pokrojone rzodkiewki. Przykryj pieczonymi warzywami korzeniowymi. Na wierzchu połóż rybę. Skrop dresingiem marchewkowo-imbirowym.



powrót

Podobne przepisy

Ryba po marokańsku
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska, Kuchnia koszerna
Ryba z pomidorami i tapenadą z zielonych oliwek
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rożki z łososiem i szpinakiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
Sałatka śledziowa w formie sushi
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Łosoś w panierce z nori
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Grillowane sardynki z koprem włoskim
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.