Sałatka z uchowca, wieprzowiny i selera

Przepis z programu Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza

Sałatka z uchowca, wieprzowiny i selera
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 mały seler

2 złote szalotki

pokrojone ukośnie (zamoczone w ciepłej wodzie

aby ułatwić obieranie)

2 łyżeczki musztardy Dijon

1 łyżka białego octu winnego

5 łyżek oliwy

10 kaparów z solanki

opłukanych i grubo posiekanych

sól i świeży

czarny pieprz

1 ¼ łyżeczki deserowej drobno posiekanej natki

1 żywy uchowiec

przechowywany w zamrażarce do momentu użycia

oliwa

2 dymki cienko pokrojone na skos

200 g wieprzowego confit z policzka lub brzucha

pokrojonego na 4 plastry*

*Wieprzowe confit można zastąpić chrupiącą pancettą

 

 

Przygotowanie:


Seler obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przygotować winegret. Wymieszać musztardę, oliwę, ocet, kapary i zioła. Zachować jedną łyżkę sosu. Resztę wymieszać z tartym selerem. Seler odstawić na godzinę, żeby połączyły się smaki. Skosztować. Seler powinien być dość ostry, żeby zrównoważyć tłusty smak uchowca i wieprzowiny. Uchowca oczyścić szczotką do rąk lub do zębów. Przyciąć mięsień i pokroić na bardzo cienkie plastry. W woku mocno rozgrzać 2-3 łyżki oliwy. Cały czas podrzucając, smażyć uchowca tylko 45 sekund. Nie przedłużać czasu smażenia. Zdjąć z patelni i na krótko wrzucić dymkę. W średnio rozgrzanym piekarniku podgrzać wieprzowe confit, aż będzie chrupkie. Połączyć składniki dania na czterech talerzach. Na środek nałożyć jedną czwartą selera. Przykryć chrupką wieprzowiną, uchowcem i dymką. Skropić resztą winegretu. Doprawić pieprzem. Można posypać siekaną natką.

powrót

Podobne przepisy

Makaron z krewetkami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krewetki z koprem włoskim i absyntem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Koktajl krewetkowy z awokado
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Napoje
Homar w lekkim bulionie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tosty z krewetkami królewskimi
Kylie Kwong
Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Miękkie naleśniczki ryżowe
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.