Marieta  Marecka

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

kilka liści różnych sałat

1 cebula czerwona

2 jaja ugotowane na twardo

tuńczyk z puszki

½ białej papryki

½ papryki czerwonej

1 szklanka czarnych oliwek

sól

pieprz

oliwa

bazylia

 

Dressing:

¼ szklanki soku z cytryny

½ szklanki oliwy

1 łyżka świeżego estragonu

1 łyżka świeżego oregano

1 łyżka świeżej bazylii

kilka kropli tabasco

1 łyżeczka miodu

sól

pieprz

Przygotowanie:

Tuńczyka odsączamy z zalewy.
Sałaty myjemy, suszymy i rwiemy na mniejsze kawałki.
Papryki kroimy w paski, cebule w bardzo cienkie półplasterki a jaja w plastry.
Układamy na talerzu liście sałat, doprawiamy je solą i pieprzem, układamy kawałki tuńczyka, plastry jajek, paprykę i cebulę.
Za pomocą obieraczki ścinamy podłużne, cienkie paski marchewki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Oliwę i sok z cytryny wlewamy do słoiczka, doprawiamy solą i pieprzem i potrząsamy, aż uzyskamy kremowy dressing. Dodajemy poszatkowane zioła, tabasco, miód i potrząsamy słoikiem. Gotowy sos przelewamy do miseczki, częścią skrapiamy warzywa i serwujemy.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z czerwonej cykorii i tortellini w sosie gorgonzola
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sałatka jesienna z wołowiną i kasztanami jadalnymi
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki
kuchnia świata: Kuchnia portugalska
Sałatka nicejska z łososiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wietnamska sałatka z makaronem ryżowym, orzechami i kurczakiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 44)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Sałatka z młodych warzyw z grillowanym owczym serem
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.