Janella  Purcell

Sałatka z sumakiem, grzankami, fetą, rzodkiewką i orzechami


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc.20)
trudność: łatwe

Sałatka z sumakiem, grzankami, fetą, rzodkiewką i orzechami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

chleb libański

1/3 filiżanki oliwy

1 pokrojona czerwona cebula

łyżeczka sumaku

garść natki pietruszki

kolendry i rukwi wodnej

filiżanka fety

½ filiżanki prażonych orzechów włoskich

½ cienko pokrojonej rzodkwi

sok z dwóch cytryn

oliwa

sól morska i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Chleb zwinąć i cienko pokroić. Rozgrzać oliwę. Podsmażyć okrojony chleb. Odsączyć na papierowym ręczniku. W małej miseczce wymieszać cebulę i sumak. W oddzielnym naczyniu połączyć zioła, fetę, orzechy, rzodkiew i podsmażony chleb. Wymieszać sok z cytryny, oliwę i przyprawy. Polać sałatkę. Delikatnie potrząsnąć. Podawać do smażonej ryby, kurczaka albo dań mięsnych.

powrót

Podobne przepisy

Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Żeberka po kowbojsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Żeberka wieprzowe w marynacie miso
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia japońska

skomentuj przepis

#isianka

24.01.2011 18:19


CYTUJ

Jeśli komuś uda się kupić sumac / sumak - polecam przepisy na potrawy kuchni wschodniej i nie tylko:
http://cougotowac.net/przepisy/sumac

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.