Agnieszka Kręglicka

Sałatka z soczewicy

Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia arabska

Sałatka z soczewicy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 szklanka zielonej soczewicy
1 cebula
6 goździków
2 listki laurowe
1 marchewka pokrojona w kostkę
2 gałązki selera naciowego pokrojone w kostkę
1 cebula pokrojona w kostkę
2 posiekane ząbki czosnku
oliwa do smażenia
3 łyżki octu z sherry (lub innego dojrzałego octu winnego)
łyżka siekanej natki pietruszki
sól
pieprz
cukier
olej orzechowy

Przygotowanie:

Soczewicę ugotować z cebulą nadzianą goździkami i listkiem laurowym. Posolić kiedy już będzie miękka, usunąć cebulę i listek. Dodatki usmażyć na oliwie, posypać solą, pieprzem i cukrem. Kiedy się zrumienią wlać na patelnię ocet winny i odparować. Połączyć soczewicę z dodatkami, uzupełnić przyprawy. Można podawać na ciepło, lub zostawić, aż sałatka ostygnie i się przegryzie. Przed podaniem skropić olejem orzechowym i posypać nacią pietruszki.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.