Agnieszka Kręglicka

Sałatka z soczewicy


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia arabska

Sałatka z soczewicy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 szklanka zielonej soczewicy

1 cebula

6 goździków

2 listki laurowe

1 marchewka pokrojona w kostkę

2 gałązki selera naciowego pokrojone w kostkę

1 cebula pokrojona w kostkę

2 posiekane ząbki czosnku

oliwa do smażenia

3 łyżki octu z sherry (lub innego dojrzałego octu winnego)

łyżka siekanej natki pietruszki

sól

pieprz

cukier

olej orzechowy

Przygotowanie:

Soczewicę ugotować z cebulą nadzianą goździkami i listkiem laurowym. Posolić kiedy już będzie miękka, usunąć cebulę i listek. Dodatki usmażyć na oliwie, posypać solą, pieprzem i cukrem. Kiedy się zrumienią wlać na patelnię ocet winny i odparować. Połączyć soczewicę z dodatkami, uzupełnić przyprawy. Można podawać na ciepło, lub zostawić, aż sałatka ostygnie i się przegryzie. Przed podaniem skropić olejem orzechowym i posypać nacią pietruszki.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.