Kuchnia+ poleca

przepisy z programów >>

Sałatka z soczewicy

Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.9)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

składniki i przygotowanie:


Składniki
1 szklanka zielonej soczewicy
1 cebula
6 goździków
2 listki laurowe
1 marchewka pokrojona w kostkę
2 gałązki selera naciowego pokrojone w kostkę
1 cebula pokrojona w kostkę
2 posiekane ząbki czosnku
oliwa do smażenia
3 łyżki octu z sherry (lub innego dojrzałego octu winnego)
łyżka siekanej natki pietruszki
sól, pieprz, cukier, olej orzechowy

Przygotowanie
Soczewicę ugotować z cebulą nadzianą goździkami i listkiem laurowym. Posolić kiedy już będzie miękka, usunąć cebulę i listek. Dodatki usmażyć na oliwie, posypać solą, pieprzem i cukrem. Kiedy się zrumienią wlać na patelnię ocet winny i odparować. Połączyć soczewicę z dodatkami, uzupełnić przyprawy. Można podawać na ciepło, lub zostawić, aż sałatka ostygnie i się przegryzie. Przed podaniem skropić olejem orzechowym i posypać nacią pietruszki.

© Agnieszka Kręglicka

skomentuj przepis >>