Jose Andres

Sałatka z soczewicy z serem pleśniowym valdeón


Przepis z programu Jose Andres prosto z Hiszpanii
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Sałatka z soczewicy z serem pleśniowym valdeón
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Soczewica przypomina mi o czasach, kiedy pod koniec miesiąca w domu jadało się ja z braku pieniędzy. Choć to niedroga potrawa, nie mogłem się doczekać tej pysznej, pożywnej papki z dodatkiem marchewki, czosnku i cebuli. A najlepsze, że z jej resztek można było nazajutrz przyrządzić znakomitą sałatkę. Kwaśna octowa nuta przemienia to skromne danie w delikates, od którego pochłaniania trudno się powstrzymać. Człowiek wciąż chce więcej.





Na sałatkę

filiżanka suchej soczewicy zielonej

½ cebuli

½ główki obranego czosnku

1 liść laurowy

2 łyżki hiszpańskiej oliwy z pierwszego tłoczenia

1 łyżeczka soli

½ filiżanki pokrojonej w kostkę zielonej papryki

½ filiżanki pokrojonej w kostkę czerwonej papryki

½ filiżanki pokrojonych w kostkę pomidorów bez pestek

1 pokrojona w kostkę szalotka



Na dressing

3 łyżki hiszpańskiej oliwy z pierwszego tłoczenia

2 łyżki octu z Jerez

2 łyżeczki soli morskiej

2 łyżki posiekanego szczypiorku

6 dag rozkruszonego valdeonu (hiszpański ser pleśniowy z Kastylii-Leonu)





Przygotowujemy sałatkę

Soczewicę, cebulę, czosnek, liść laurowy, oliwę i sól wrzucamy do średnio głębokiego garnka, zalewamy niecałym litrem wody i zagotowujemy na średnim ogniu. Zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu, aż zmięknie soczewica, ok. 20 minut. Odcedzamy soczewicę, zachowując wywar. Jego częścią zalewamy soczewicę, żeby nie wyschła. Usuwamy cebulę, czosnek i liść laurowy. Resztę wywaru zagotowujemy na średnim ogniu. Redukujemy do mniej więcej 120 ml, ok. 20 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Soczewicę, papryki, pomidory i szalotkę wrzucamy do miski.



Przygotowujemy dressing

W oddzielnej misce mieszamy oliwę, ocet, sól i zredukowany wywar. Sałatkę polewamy dressingiem, posypujemy szczypiorkiem i dokładnie mieszamy. Podzieloną między 4 miseczki sałatkę posypujemy serem.



José radzi: Valdeón można zastąpić stiltonem lub innym wysokiej jakości serem pleśniowym (Roquefort, Gorgonzola).



© Jose Andres

powrót

Podobne przepisy

Sałatka ze sztokfisza z ziemniakami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sałata z gotowaną cielęciną
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Sałatki, sałaty i surówki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.