Gieno Mientkiewicz

Sałatka z serem czosnkowym


Przepis z programu Przez dziurkę od sera 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

odsłon: 3400

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 młode marchewki

2 młode buraki (z botwinką)

1 pietruszka lub pasternak

½ małej cukinii

2 dymki

5 dag sera czosnkowego

2 łyżki oleju rzepakowego z Góry św. Wawrzyńca

1 łyżka Benedyktynki (lub innego ziołowego likieru)

 

 

Przygotowanie:

Marchewki, buraki i pasternak wyszorować, rozkroić wzdłuż na pół, a większe na ćwierć. Cukinię pokroić wzdłuż na ćwiartki, a dymki na połówki. Wszystko to w misce wymieszać z odrobiną oleju i zgrillować na suchej patelni. Do wytworzonego sosu dodać pod koniec łyżkę Benedyktynki.
Zdjąć na talerz, na wierzch ułożyć kawałki sera, oprószyć kryształkami soli i świeżo mielonym pieprzem, skropić świeżym olejem. Polać resztą sosu z patelni.

powrót

Podobne przepisy

Szparagi po polsku
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.31)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Błyskawiczna zupa pomidorowa
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.