Ewa Chodakowska

Sałatka z rukwi wodnej z jajkiem


Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania dietetyczne

Sałatka z rukwi wodnej z jajkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 jajko

1 łyżka octu białego

garść rukwi wodnej

kilka kawałków dyni piżmowej

1 łyżeczka Garam Masali

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżeczka soli

½ szalotki pokrojonej w cienkie piórka

Dressing:

½ łyżeczki harissy - pasty z ostrej papryczki

2 łyżki oliwy z oliwek

½ łyżki soku z cytryny

szczypta soli

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki z sosu i odstaw.
Pokrojoną dynię wymieszaj z oliwą z oliwek, solą oraz Garam Masalą i piecz w temp. 180 stopni, aż kawałki dyni będą miękkie. Następnie wyciągnij z piekarnika.
W rondelku zagotuj wodę, dodaj łyżkę octu i szczyptę soli. Rozbij jajka w miseczce. Za pomocą łyżki zrób wir w rondelku i wlej jajko w ten wir. Gotuj na wolnym ogniu przez 2 min. Wyciągnij jajko z wody za pomocą łyżki cedzakowej. Odsącz na papierze ręcznikowym.
Umytą rukiew ułóż na talerzu, dodaj jeszcze ciepłe kawałki dyni, szalotkę, jajko i polej całość sosem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.