Gary  Rhodes

Sałatka z rukwi wodnej i parmezanu


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

Sałatka z rukwi wodnej i parmezanu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 – 3 pęczki rukwi wodnej (około 100 g)

100 g liści młodego szpinaku

100 g parmezanu w kawałku

 

 

Przygotowanie:


Przygotować sos: wymieszać w rondlu ocet i cukier i podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia. Umieścić w misce jajko, żółtko, musztardę i ocet, wymieszać trzepaczką. Wlewać powoli olej, cały czas mieszając trzepaczką. Doprawić solą i pieprzem. Sos można przechować kilka dni w lodówce. Szpinak umyć i osączyć. Wrzucić do miski, dodać rukiew wodną i wymieszać. Posypać wiórkami parmezanu zestruganymi obieraczką do ziemniaków. Lekko wymieszać, polać sosem i znów wymieszać. Udekorować wiórkami parmezanu i serwować w dużej misce, lub rozłożyć na talerze i podać.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka owocowa z miodem i miętą
Przepis z programu Spalony? (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia dietetyczna
Jaja a la flamenco
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Sałatka z ogórka i z liczi
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
Polska surówka z kalafiora
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sałatka z tuńczyka i białej fasoli
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.