Gary  Rhodes

Sałatka z rukwi wodnej i parmezanu


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

Sałatka z rukwi wodnej i parmezanu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 – 3 pęczki rukwi wodnej (około 100 g)

100 g liści młodego szpinaku

100 g parmezanu w kawałku

 

 

Przygotowanie:


Przygotować sos: wymieszać w rondlu ocet i cukier i podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia. Umieścić w misce jajko, żółtko, musztardę i ocet, wymieszać trzepaczką. Wlewać powoli olej, cały czas mieszając trzepaczką. Doprawić solą i pieprzem. Sos można przechować kilka dni w lodówce. Szpinak umyć i osączyć. Wrzucić do miski, dodać rukiew wodną i wymieszać. Posypać wiórkami parmezanu zestruganymi obieraczką do ziemniaków. Lekko wymieszać, polać sosem i znów wymieszać. Udekorować wiórkami parmezanu i serwować w dużej misce, lub rozłożyć na talerze i podać.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.