Ainsley Harriot

Sałatka z rukoli i pieczonych cebulek


Przepis z programu Ekspres Ainsleya dla smakoszy (Odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Sałatka z rukoli i pieczonych cebulek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

małe cebulki

oliwa z oliwek

ocet balsamiczny

sól gruboziarnista

pieprz

listki rukoli

ser pecorino

 

 

Przygotowanie:


Cebulki w łupinach włożyć do gorącej wody. Po kilkunastu minutach, gdy skórka zmięknie, wyjąć i zsunąć łupiny (powinny same odchodzić). Cebulki osuszyć na papierowym ręczniku, przekroić i ułożyć na blasze, polać oliwą z oliwek, posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190° i zapiec aż zmiękną (około 10-15 minut). Po wyjęciu skropić octem balsamicznym. Umyte i osuszone listki rukoli poukładać na talerzu, na nich umieścić upieczone cebulki. Polać całość odrobiną oliwy i posypać płatkami sera pecorino. Posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.