Gary  Rhodes

Sałatka z przegrzebków i fenkułu


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

Sałatka z przegrzebków i fenkułu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 bulwy fenkułu

Sok z 1 cytryny

1 gwiazdka anyżu

900 ml wody

sól i pieprz

50 – 75 g niesolonego masła

1 łyżka posiekanego szczypiorku

1 łyżka oliwy

15 g masła

12 przegrzebków (tylko białe części)

mieszanka liści sałaty

3 łyżki oleju arachidowego

3 łyżki oliwy

1 łyżeczka octu balsamicznego

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Bulwy fenkułu oczyścić, umyć, odciąć końce pędów, wydrążyć głąby. Zagotować wodę z sokiem cytrynowym, anyżem i szczyptą soli. Wrzucić fenkuł i gotować 20 – 30 minut, aż będzie miękki. Wyjąć fenkuł i osączyć. Wylać połowę wody z gotowania fenkułu, resztę doprowadzić do wrzenia i gotować, aż połowa płynu odparuje. Wrzucić masło i mieszać energicznie trzepaczką, aż masło się stopi i powstanie emulsja. Doprawić solą i pieprzem. Pokroić fenkuł na plasterki 0,5 cm, rozgrzać na patelni łyżeczkę oliwy i kawałek masła, włożyć fenkuł, doprawić solą i pieprzem i mocno zrumienić z obu stron.
Na gorącej patelni rozgrzać resztę oliwy i masła i smażyć przegrzebki z obu stron, w sumie nie dłużej niż 2 – 3 minuty. Zmieszać olej arachidowy, oliwę i ocet balsamiczny. Skropić sałatę sosem, oprószyć solą i pieprzem i wymieszać. Rozłożyć na talerze fenkuł, położyć na nim po 3 przegrzebki, na wierzchu umieścić liście sałaty. Podgrzać sos maślany, zmiksować w malakserze lub ręcznym blenderem. Wrzucić szczypiorek i zamieszać. Polać sosem dookoła sałatki i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z makaronu na ciepło
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dzień po dniu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sałatka panzanella
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.