Sałatka z pomelo i mięsa kraba

Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

Sałatka z pomelo i mięsa kraba
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 duże pomelo

200 mięsa kraba mułowego lub innego kraba

50 g suszonych krewetek (należy je namoczyć na godzinę w zimnej wodzie

a następnie osączyć)

2 łyżki oleju roślinnego

ząbek czosnku

cienko pokrojony

5 listków mięty

pokrojone

5 listków pachnotki

pokrojone

5 listków wietnamskiej mięty

pokrojone

5 listków bazylii azjatyckiej

pokrojone

1 łyżka prażonych szalotek

½ łyżki prażonych płatków czosnku

1 pokrojone w poprzek chili

3 łyżki sosu do maczania (patrz: osobny przepis)

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać olej w woku, wrzucić czosnek, podsmażyć, aż puści aromat. Dodać krewetki i smażyć, mieszając przez 3 minuty. Wyjąć z oleju, osączyć, wystudzić. Obrać pomelo, zdjąć gorzką błonkę, cząstki owocu podzielić na kawałeczki „na jeden kęs”, włożyć do miski. Dodać mięso kraba, krewetki, zioła, prażone szalotki, prażone płatki czosnku i sos do maczania. Wymieszać dokładnie. Wyłożyć na talerz lub półmisek, posypać fistaszkami i chili.

powrót

Podobne przepisy

Letnia sałatka
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sałatka panzanella
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.