Sałatka z pomarańczy i truskawek z syropem szczawiowym

Sałatka z pomarańczy i truskawek z syropem szczawiowym
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki

Składniki:

  • 4 duże pomarańcze
  • 450g truskawek
  • 300 ml soku pomarańczowego
  • 100g miałkiego cukru
  • 6 posiekanych liści szczawiu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Z pomarańczy odetnij skórkę i albedo. Pokrój na cząstki. Truskawkom oderwij szypułki, przekrój na pół. Do rondla wlej sok pomarańczowy. Dosyp cukier. Wrzuć 75g truskawek i część posiekanych liści szczawiu. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut, aż ⅓ płynu odparuje. Przecedź przez sito i przetrzyj owoce do syropu. Ułóż owoce w misce. Polej syropem. Udekoruj resztą liści szczawiu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA