Marieta  Marecka

Sałatka z polędwiczkami


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia polska

Sałatka z polędwiczkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa

sałata rzymska kilka listków

½ op. roszponki

100 g sera typu Lazur

2 garście śliwek wędzonych lub suszonych

sól

1 gruszka

pieprz świeżo mielony

½ granatu

tymianek suszony

oliwa z oliwek

sok z połówki cytryny

Przygotowanie:

Polędwiczkę oczyszczamy z błon i kroimy w kawałki ok. 1 cm i każdy z nich na pół. Wrzucamy do miski, przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Skrapiamy oliwą i odstawiamy. Na talerzach układamy umyte sałaty, rzymską kroimy drobniej. Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Śliwki kroimy w plasterki, a ser w kosteczkę. Sypiemy na sałatę. Polędwiczkę obsmażamy na suchej patelni krótko. Ściągamy, żeby lekko przestygła. Sałatę skrapiamy sokiem z cytryny, oliwą oraz doprawiamy solą, pieprzem i listkami świeżego tymianku. Na wierzch układamy polędwiczkę. Całość obsypujemy kulkami granatu.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.