Kylie Kwong

Sałatka z pikli z selera naciowego i chili


Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Sałatka z pikli z selera naciowego i chili
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 seler naciowy

3 łyżeczki cukru

3 łyżeczki soli

1/3 filiżanki octu z białego wina (1 filiżanka = 250 ml)

¼ filiżanki cukru

dodatkowo

1/3 filiżanki octu słodowego

2 łyżki sosu rybnego

¼ filiżanki z grubsza posiekanych listków mięty

½ filiżanki dymki posiekanej wzdłuż

1 duży strączek chili

1 łyżka prażonych ziaren sezamu

½ łyżeczki mieszanki pieprzu seczuańskiego z solą (patrz: oddzielny przepis)

 

 

Przygotowanie:


Posiekać łodyżki selera w skośne kawałki. Wymieszać w misce z solą i cukrem, odstawić na pół godziny. W rondelku wymieszać dodatkowy cukier z octem, podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Gotować na małym ogniu, bez przykrycia, około 2 minut, aż płyn zacznie przybierać konsystencję syropu. Odstawić do przestudzenia. Odsączyć selera, odciskając w dłoniach z soku, który puścił. Dodać przestudzony syrop i pozostałe składniki, przełożyć do miseczki, w której sałatka ma być podawana i posypać mieszanką pieprzu seczuańskiego z solą.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.