Sałatka z pieczonych pomidorów z kozim twarogiem i boczkiem

Przepis z programu Manic Organic (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

Sałatka z pieczonych pomidorów z kozim twarogiem i boczkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Winegret:

2 łyżki posiekanych szalotek

1 łyżeczka grubo siekanego czosnku

2 łyżeczki zmielonej papryki ancho

1 łyżka syropu klonowego

1 łyżka octu z sherry

sok z ½ limonki

1 łyżeczka przetartej papryki chipotle

pieprz

6 łyżek oliwy



Duszona cebula:

4 cebule florenckie

1 ząbek czosnku

2 liście laurowe, najlepiej świeże

2 łyżki octu balsamicznego

4 łyżki oliwy

sól i pieprz



Pieczone pomidory:

4 ekologiczne pomidory

oliwa

sól

pieprz



Poza tym:

18 dag boczku

½ szklanki ekologicznego twarogu koziego

2 szklanki ekologicznej mieszanki sałatkowej



Przygotowanie:

Wszystkie składniki poza oliwą umieścić w blenderze i zmiksować. Dodawać powoli oliwę, by utworzyła się emulsja. Odstawić na około 45 minut, by rozwinął się smak.



Duszona cebula:

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Cebulę obrać, odciąć szczypior i korzonki. Przekroić na czworo nie przecinając głąba, aby cebula trzymała się w całości. Cebulę umieścić w patelni z żaroodporną rączką. Czosnek pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na patelnię. Dodać liście laurowe, ocet balsamiczny, oliwę i doprawić solą i pieprzem. Przykryć żaroodporną przykrywką i piec 10 - 15 minut, aż cebula zmięknie. Wyjąć z piekarnika i odstawić w ciepłe miejsce.



Pieczone pomidory:

Rozgrzać patelnię grillową. Pomidory pokroić w plastry grubości 1 cm, opryskać oliwą i posypać solą i pieprzem. Porcjami piec je z obu stron na patelni grillowej na średnim ogniu. Gdy zmiękną, ale tylko lekko, zdjąć z patelni i doprawić solą.



Boczek pokroić w paski szerokości pół centymetra i usmażyć.

Na środku talerza ułożyć cebulę. Na niej położyć plastry pomidora i posypać boczkiem. Na pomidorach ułożyć lekko ugniecioną zieleninę, a na niej uformowaną dwiema łyżkami porcję koziego twarogu. Całość opryskać winegretem.



© Antony John





powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.