Sałatka z pieczonych buraków z grzankami i kozim serem

Sałatka z pieczonych buraków z grzankami i kozim serem
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Janella Purcell

Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 4 duże umyte buraki
  • 150 g soli kamiennej
  • 1 obrana hiszpańska cebula
  • 1 mały
  • poszatkowany fenkuł
  • 30 ml oliwy
  • mała
  • pokrojona w cienkie kromki ciabatta
  • sól w płatkach
  • czarny pieprz
  • 4 łyżki prażonych orzechów laskowych
  • 100 g sera koziego
  • pęczek młodej bazylii albo rzeżuchy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200°C. Blachę do pieczenia wysypać solą. Ułożyć na niej buraki. Piec 45 minut, aż będą miękkie. Można dołożyć do nich nieobraną cebulę. Po upieczeniu buraki ostudzić i obrać. Pokroić na ósemki. Nakłuć ciabattę nożem. Polać oliwą i ułożyć na blasze. Piec przez 15 minut, aż się zrumieni. Pokroić cebulę na ósemki. Ułożyć na małej patelni. Polać oliwą. Podsmażyć na złoty kolor. Wymieszać miód i musztardę. Dolać ocet i oliwę. Mieszając dolewać olej z orzechów.
Ułożyć buraki na półmisku. Skropić dressingiem. Dodać fenkuł i orzechy laskowe. Polać dressingiem. Posmarować grzanki kozim serem. Dołożyć do sałatki. Całość posypać bazylią albo rzeżuchą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA