Janella  Purcell

Sałatka z pieczonych buraków z grzankami i kozim serem


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Sałatka z pieczonych buraków z grzankami i kozim serem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 duże umyte buraki

150 g soli kamiennej

1 obrana hiszpańska cebula

1 mały

poszatkowany fenkuł

30 ml oliwy

mała

pokrojona w cienkie kromki ciabatta

sól w płatkach

czarny pieprz

4 łyżki prażonych orzechów laskowych

100 g sera koziego

pęczek młodej bazylii albo rzeżuchy

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 200°C. Blachę do pieczenia wysypać solą. Ułożyć na niej buraki. Piec 45 minut, aż będą miękkie. Można dołożyć do nich nieobraną cebulę. Po upieczeniu buraki ostudzić i obrać. Pokroić na ósemki. Nakłuć ciabattę nożem. Polać oliwą i ułożyć na blasze. Piec przez 15 minut, aż się zrumieni. Pokroić cebulę na ósemki. Ułożyć na małej patelni. Polać oliwą. Podsmażyć na złoty kolor. Wymieszać miód i musztardę. Dolać ocet i oliwę. Mieszając dolewać olej z orzechów.
Ułożyć buraki na półmisku. Skropić dressingiem. Dodać fenkuł i orzechy laskowe. Polać dressingiem. Posmarować grzanki kozim serem. Dołożyć do sałatki. Całość posypać bazylią albo rzeżuchą.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.