Sałatka z pieczonych buraków na ciepło, z kozim serem i rukolą

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Sałatka z pieczonych buraków na ciepło, z kozim serem i rukolą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

10 niedużych buraków

10 szalotek

3 łyżki miodu

4 łyżki octu balsamicznego

dwie łyżeczki sosu chilli

kozi ser

rukola

 

 

Przygotowanie:


Buraki dokładnie szorujemy i układamy na wyłożonej folią blasze. Dodajemy rozkrojone szalotki. Warzywa polewamy oliwą z oliwek, miodem, który wydobędzie ich słodycz, octem oraz sosem chilli. Na koniec posypujemy czarnym pieprzem. Buraki przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 45 minut w 200 stopniach Celsjusza. W trakcie pieczenia polewamy je sosem.
Gotowe obieramy, kroimy na kawałki i wrzucamy do miski razem z szalotkami. Do miski wlewamy też przecedzony sos, w którym warzywa się piekły. Sałatkę polewamy łyżką oliwy, łyżką octu balsamicznego i łyżką miodu, który połączy wszystkie składniki i dosłodzi potrawę. Ser kroimy na kawałki i układamy na warzywach. Całość przybieramy liśćmi rukoli o ostrym, pieprzowym smaku.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.