Claire Robinson

Sałatka z pieczonych buraczków


Przepis z programu Wystarczy 5 składników (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

Sałatka z pieczonych buraczków
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 średniej wielkości buraczki

pomarańcza

¼ miarki orzechów laskowych*

ser Pecorino

sól i pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:


Buraki pieczemy w foli aluminiowej, następnie studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę (warto robić to w rękawiczkach). Orzechy parzymy, obieramy ze skórki i prażymy na patelni. Następnie studzimy, zawijamy w ściereczkę i miażdżymy na przykład za pomocą patelni. Obieramy ze skóry pomarańczę i wykrawamy z niej segmenty. Na czterech talerzykach układamy kolejno porcję pokrojonych buraczków i kilka segmentów pomarańczy. Doprawiamy je solą i pieprzem, posypujemy zmiażdżonymi orzechami, kilkoma cienkimi płatkami sera Pecorino i skrapiamy oliwą.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.