Curtis Stone

Sałatka z pieczonych buraczków i koziego twarożku


Przepis z programu Surfing po menu 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Sałatka z pieczonych buraczków i koziego twarożku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

12 małych buraczków

2-3 łyżki oliwy

sól morska i świeżo mielony [sklep 107]czarny pieprz[/sklep]

listki oberwane z ¼ pęczka tymianku

125 ml [sklep 102]octu balsamicznego[/sklep]

listki z ¼ pęczka koperku

listki z ¼ pęczka estragonu

białe części z 1 sałaty frisee

60 g koziego twarożku

lub miękkiego sera koziego

doprawionego solą

pieprzem i sokiem cytrynowym

1 cytryna

do wyciśnięcia soku

 

 

Przygotowanie:


Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
Wyszorować buraczki, pozostawiając część łodyg, aby nie puszczały soku i zachowały smak. Ułożyć w naczyniu do pieczenia, polać oliwą, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i ¾ porcji [sklep 102]octu balsamicznego[/sklep]. Zakryć folią i wstawić do piekarnika na godzinę. Następnie zdjąć folię i dopiec, aż buraczki zaczną się przypiekać. Ostudzić. Obrać przypalone kawałki i pokroić buraczki na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości. Ułożyć na półmisku i udekorować koperkiem, estragonem i listkami sałaty. Następnie posypać pokruszonym kozim serkiem. Sałatę polać resztą [sklep 102]octu balsamicznego[/sklep], wymieszanego z sosem pozostałym po pieczeniu. Pokropić sokiem z cytryny, oliwą i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z kwiatów w winegrecie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sałatka różowa
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
Sałatka panzanella
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sałatka z wietnamskim dressingiem nuoc nam
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Sałatka z młodych jarzyn
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.