Anna Olson

Sałatka z pieczonej papryki i bakłażana


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia arabska

Sałatka z pieczonej papryki i bakłażana
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 średni bakłażan

pokrojony wzdłuż na plastry o grubości 0,5 cm

2 czerwone papryki pokrojone na ćwiartki

bez szypułki i pestek

otarta skórka i sok z 1 pomarańczy

1 ząbek czosnku

zmiażdżony

2 łyżeczki drobno startego świeżego imbiru

1 łyżka prażonych ziaren sezamu

3 łyżki oliwy

sól i pieprz

2 łyżki posiekanej natki pietruszki o płaskich liściach

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Ułóż plastry bakłażana i ćwiartki papryki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 7 min. z jednej i 7 min. z drugiej strony. Przełóż gorące warzywa do miski i przykryj folią, żeby zmiękły we własnym cieple. Po 10 minutach pokrój warzywa na kawałki wielkości jednego kęsa i wymieszaj z sokiem i skórką pomarańczową, czosnkiem, imbirem, ziarnem sezamowym i oliwą. Dopraw do smaku i przełóż do niedużej miski. Posyp natką. Podawaj sałatkę o temperaturze pokojowej.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.