Sałatka z pieczarek, szpinaku i sera pleśniowego

Przepis z programu Czekając na mamę (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki

Sałatka z pieczarek, szpinaku i sera pleśniowego
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

100 g młodych listków szpinaku

100 g małych pieczarek

100 g sera pleśniowego pokruszonego albo pokrojonego w kostkę

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz



do dressingu:

1/2 ząbka czosnku

1/2 łyżeczki angielskiej musztardy

2 łyżeczki octu jabłkowego

1 łyżeczka miodu

3 łyżki oliwy extra vergine



Przygotowanie

Zaczniemy od przygotowania dressingu. Rozgnieść ząbek czosnku z solą, włożyć go do słoika po dżemie i dodać musztardę, ocet jabłkowy, miód, oliwę i zmielony pieprz. Zakręcić słoik i potrząsać energicznie, aż powstanie gęsta emulsja. Spróbować i ewentualnie dodać soli albo pieprzu. Włożyć młode listki szpinaku do miseczek albo ułożyć na dużym talerzu. Odciąć ogonki i drobno pokroić pieczarki. Dodać połowę pieczarek do szpinaku razem z połową sera. Polować połową dressingu i wymieszać. Posypać sałatkę pozostałymi pieczarkami i serem. Polać dressingiem.

Do tej sałatki idealnie pasują pokruszone kasztany. Możecie smażyć je przez kilka minut na maśle na rozgrzanej patelni. Orzechy też się sprawdzą. Spróbujcie sałatkę z dodatkiem prażonych orzechów włoskich albo płatkami migdałów.



powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.