Curtis Stone

Sałatka z ośmiornicy z pomidorem, limonką i chili


Przepis z programu Surfing po menu 2 (odc.7)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia australijska

Sałatka z ośmiornicy z pomidorem, limonką i chili
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 duża ośmiornica

o wadze ok 1,5 kg

2 drobno posiekane marchewki

1 drobno posiekana cebula

3 obrane ząbki czosnku

1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu

¼ pęczka pietruszki

1 listek laurowy

sól

duży kawałek gazy

 

 

Przygotowanie:


Usunąć oczy oraz “dziób” ośmiornicy i dobrze ją umyć. Ułożyć w dużym rondlu z marchewką, cebulą, czosnkiem, ziarnami pieprzu, pietruszką i liściem laurowym. Zalać zimną wodą i posolić. Zagotować i dusić na małym ogniu przez 2 godziny, aż ośmiornica będzie bardzo miękka. Przełożyć ośmiornicę z garnka na gazę i zwinąć tak, żeby macki były podwinięte do wewnątrz. Gazę skręcić i ścisnąć w ciasną kulkę, którą dodatkowo należy obwiązać sznurkiem. Włożyć ośmiornicę do miski, wstawić do lodówki i schłodzić, żeby stężała. Najlepsza jest po około 24 godzinach. Przygotować dressing z pomidorów, papryczek [sklep 105]chili[/sklep], soku z limonki i oliwy. Dodać otartą skórkę z limonki oraz sól i pieprz.
Doprawić sałatę oliwą i sokiem z limonki i ułożyć na półmisku. Pokroić ostrym nożem “kulkę” stężałej ośmiornicy w plasterki i poukładać je na sałacie. Polać obficie sosem pomidorowym i posypać posiekaną kolendrą.

powrót

Podobne przepisy

Grillowane faszerowane kalmary
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Owoce morza, Dania z grilla
Tosty z krewetkami królewskimi
Kylie Kwong
Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Smażone steki i krewetki z sosem aioli
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kalmary z pomidorami i czarnymi oliwkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.