Sałatka z orzechami włoskimi i winegretem

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Sałatka z orzechami włoskimi i winegretem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

łyżeczka octu z czerwonego wina

pół łyżeczki musztardy diżońskiej

ćwierć miarki oleju z orzechów włoskich

sól i pieprz

sok z cytryny, do smaku

oliwa

6 garści mieszanki sałat

2 garści drobno pokrojonych uprażonych orzechów włoskich

garść grubo pokrojonego świeżego koperku

 

Przygotowanie:

Zmieszać ocet z musztardą. Wmieszać po kropli olej orzechowy. Posolić i popieprzyć. Ewentualnie dodać soku z cytryny. W razie potrzeby dolać trochę oliwy. Podrzeć sałatę na duże kawałki i wrzucić do płaskiej miski. Dodać orzechy i koperek. Tuż przed podaniem polać oszczędnie dressingiem i wymieszać.



UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Aromatyczna czerwona kapusta z żurawinami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
Szpinak z malinami i orzechami włoskimi
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Marchewka z groszkiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sałatka makaronowa
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.