Sałatka z orzechami włoskimi i winegretem

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Sałatka z orzechami włoskimi i winegretem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

łyżeczka octu z czerwonego wina

pół łyżeczki musztardy diżońskiej

ćwierć miarki oleju z orzechów włoskich

sól i pieprz

sok z cytryny, do smaku

oliwa

6 garści mieszanki sałat

2 garści drobno pokrojonych uprażonych orzechów włoskich

garść grubo pokrojonego świeżego koperku

 

Przygotowanie:

Zmieszać ocet z musztardą. Wmieszać po kropli olej orzechowy. Posolić i popieprzyć. Ewentualnie dodać soku z cytryny. W razie potrzeby dolać trochę oliwy. Podrzeć sałatę na duże kawałki i wrzucić do płaskiej miski. Dodać orzechy i koperek. Tuż przed podaniem polać oszczędnie dressingiem i wymieszać.



UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z ośmiornicy po grecku
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Kiszona kapusta
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sałatka grecka
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.