Anne Burrell

Sałatka z opiekaną dynią, pieczarkami brunatnymi i radicchio


Przepis z programu Sekrety szefowej kuchni (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

Sałatka z opiekaną dynią, pieczarkami brunatnymi i radicchio
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 mała dynia pokrojona w krążki o grubości 1 cm i pozbawiona nasion

oliwa extra vergine

sól

½ kg pieczarek brunatnych

oczyszczonych

z usuniętymi blaszkami

1 główka radicchio

1 filiżanka młodej rukoli

1 jabłko o zwartym miąższu

np. szara reneta

pokrojone w plasterki i skropione 1 łyżeczką octu winnego

3-4 łyżki uprażonych pestek dyni

3-4 łyżki octu winnego

olej z pestek dyni

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Skrop dynię oliwą i oprósz solą. Piecz na blasze przez 15-20 minut aż dynia zmięknie i zacznie się rumienić. Tak samo postępuj z pieczarkami – możesz je upiec w tym samym czasie. Połącz radicchio, rukolę, jabłko i pestki dyni. Dodaj oliwę, ocet i sól. Sałatka powinna być dobrze doprawiona, ale nie ociekająca sosem. Przed podaniem włóż dynię i grzyby jeszcze raz do piekarnika na kilka minut, by się ogrzały. Umieść krążek dyni na talerzu. W środku ułóż garść sałatki. Pokrój pieczarkę na 4 paski i ułóż z nich wachlarz tuż obok. Skrop całość olejem z pestek dyni.

powrót

Podobne przepisy

Sałata z gotowaną cielęciną
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Sałatki, sałaty i surówki
Polska surówka z kalafiora
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sałatka grecka
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.