Sałatka z okładniczkami

Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

Sałatka z okładniczkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250 małży okładniczek

pół szklanki pikli warzywnych

½ małej cebuli

drobno posiekane

1 łyżeczka prażonych szalotek

1 łyżeczka prażonych płatków czosnku

2 łyżeczki oleju

pozostałego po smażeniu płatków czosnkowych

5 listków pachnotki wietnamskiej

pokrojonych

5 listków miety

pokrojonych

5 listków mięty wietnamskiej

pokrojonych

5 liści kolendry ząbkowanej

pokrojonych

5 listków azjatyckiej bazylii

pokrojonych

3 łyżki sosu do maczania (patrz: osobny przepis)

1 łyżka pokruszonych prażonych fistaszków

1 chili

pokrojone w poprzek

do dekoracji

 

 

Przygotowanie:


Małże wrzucić na wrzątek, gotować minutę. Wyjąć łyżką cedzakową i natychmiast zanurzyć w wodzie z lodem, żeby przerwać proces gotowania. Wyjąć małże ze skorupek i włożyć do dużej miski. Dodać pikle warzywne, cebulę, zioła, prażone szalotki, prażone płatki czosnku, olej czosnkowy i sos do maczania. Wymieszać, wyłożyć na półmisek, udekorować fistaszkami i chili.

powrót

Podobne przepisy

Małże nowozelandzkie w sosie śmietanowym
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pierożki z krewetkami i imbirem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Pierogi i pierożki
Potrawka z kalmarów z groszkiem
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Raki po warszawsku z grzankami na maśle
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.