Agnieszka Kręglicka

Sałatka z muli na ciepło lub na zimno


Przepis z programu Para w kuchni (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza

Sałatka z muli na ciepło lub na zimno
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

250g muli bez skorup

1/2 papryki czerwonej

1/2 papryki zielonej

1 cebula

2 ząbki czosnku

40 ml białego octu winnego

100 ml oliwy

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

sól

pieprz

cukier

świeża kolendra

sok z cytryny

 

Przygotowanie:

Sałatka na zimno
Pokroić w drobną kostkę papryki, cebulę i czosnek. Wymieszać z oliwą, octem, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Połączyć z osuszonymi mulami i natką pietruszki. Można dodać świeżą kolendrę i sok z cytryny. Dobrze jest odstawić sałatkę, by się przegryzła.

Sałatka na ciepło
Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek. Dodać pokrojone w drobną kostkę papryki. Doprawić octem, solą, pieprzem i cukrem. Połączyć z osuszonymi mulami i natką pietruszki. Zamieszać i odstawić do ostudzenia. Można dodać świeżą kolendrę i sok z cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Kalmary w zielonym sosie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Singapurski smażony makaron
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Homar z ostrym sosem saté
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 7)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.