David Gaboriaud

Sałatka z młodych warzyw z grillowanym owczym serem


Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

Sałatka z młodych warzyw z grillowanym owczym serem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

200 g młodych ugotowanych ziemniaków

kilka młodych marchewek wraz z nacią

1 garść świeżego zielonego groszku

1 garść ugotowanego bobu

mikro listki (rzodkiewki oraz groszku)

4 kromki chleba pszenno-żytniego

50 g świeżego owczego sera twarogowego (może być też ser kozi)

starta skórka z połową cytryny

oliwa z oliwek

2 łyżki oleju z pestek dyni

sól

pieprz

Przygotowanie:

Zgrilluj kromki chleba, aby uzyskać ładne brązowe paski.
Na dużym talerzu ułóż po kolei: ugotowany i obrany bób, młode ziemniaki, młode marchewki oraz mikro listki.
Całość polej olejem z pestek dyni i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Owczy ser wymieszaj wraz ze skórką z cytryny oraz posiekaną natką z młodych marchewek, dopraw solą pieprzem i wymieszaj z oliwą z oliwek.
Wcześniej przygotowane grzanki posmaruj serkiem i podawaj wraz z sałatką.




Zgrilluj kromki chleba, aby uzyskać ładne brązowe paski.
Na dużym talerzu ułóż po kolei: ugotowany i obrany bób, młode ziemniaki, młode marchewki oraz mikro listki.
Całość polej olejem z pestek dyni i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Owczy ser wymieszaj wraz ze skórką z cytryny oraz posiekaną natką z młodych marchewek, dopraw solą pieprzem i wymieszaj z oliwą z oliwek.
Wcześniej przygotowane grzanki posmaruj serkiem i podawaj wraz z sałatką.

















powrót

Podobne przepisy

Sałatka z orecchiette
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 52)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki
Sałatka z wędzonym pstrągiem, batatami i orzechami makadamia
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.