Sałatka z mieszanych liści sałaty z sosem vinaigrette z octu balsamicznego

Przepis z programu Romans z podniebieniem (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Sałatka z mieszanych liści sałaty z sosem vinaigrette z octu balsamicznego
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Złoty sos vinaigrette

1 opakowanie gotowej mieszanki włoskich ziół przyprawowych

¼ szklanki octu balsamicznego

½ szklanki oleju rzepakowego

2 łyżki stołowe wody



Sałata z liści różnych gatunków

1/3 pęczka świeżego koperku

1 pęczek rukoli, umytej i osuszonej

½ szklanki suszonych wiśni

360 gramów serc karczochów marynowanych w oleju, pokrojonych na ćwiartki

3 łyżki stołowe posiekanej w drobną kostkę czerwonej cebuli

1 łyżka posiekanej w drobną kostkę cebulki dymki (części ciemnozielonej)

¼ szklanki złotych rodzynków

2/3 szklanki pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połowę

½ szklanki uprażonych orzechów pekanowych



Przyrządzić sos vinaigrette. Wymieszać energicznie cztery pierwsze składniki i schłodzić na co najmniej 30 minut przed podaniem. Przygotować sałatę z mieszanych gatunków liści. Usunąć łodygi z koperku. Grubo posiekać pierzaste liście koperku i wrzucić do miski. Grubo posiekać rukolę i dodać do reszty składników. Tuż przed podaniem, ostrożnie wymieszać z sosem.



© Patricia Morales Fine

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.