Kylie Kwong

Sałatka z mięsem kraba błotnego


Przepis z programu Kylie Kwong - gotowanie z sercem (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Sałatka z mięsem kraba błotnego
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 żywy krab błotny o wadze około 750g

2 łyżki imbiru

pokrojonego w drobną kosteczkę

¼ filiżanki posiekanej czerwonej cebulki (1 filiżanka = 250 ml)

¼ filiżanki drobno posiekanej zielonej części dymki

2 łyżki z grubsza posiekanych listków kolendry

2 łyżki posiekanych świeżych grzybów mun

45g pikli z bambusa

pokrojonych w zapałkę (patrz: osobny przepis; pikle z bambusa można też kupić gotowe)

½ łyżeczki czerwonego octu winnego

¼ łyżeczki soli morskiej

1 łyżka oliwy

szczypta białego pieprzu

 

 

Przygotowanie:


Kraba umieścić na godzinę w zamrażalniku, gdzie zaśnie. Po tym czasie gotować go 5 minut w osolonym wrzątku. Szczypcami wyjąć kraba delikatnie z garnka, odsączyć i zostawić do wystygnięcia.
Wykręcić szczypce i nogi i zdjąć skorupę z grzbietu. Zmiażdżyć szczypce bokiem dużego noża lub tasaka. Wyjąć mięso. Skorupkę na odnóżach przeciąć nożyczkami, przełamać na pół i wyjąć mięso. Wypłukać kadłub i miejsca, w których były przyczepione odnóża. Przeciąć kadłub kraba na cztery części. Szpikulcem wyjąć mięso z każdej części, usuwając wszelkie chrząstki. Kiedy już całe mięso z kraba zostanie wyjęte, przejrzeć je jeszcze raz i powyjmować resztki skorupek i chrząstek. Z kraba tej wagi powinno zostać około 200 g obranego mięsa. Mięso kraba przełożyć do miski, delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami, poza oliwą i pieprzem. Podawać sałatkę w miseczkach, skropioną oliwą i posypaną pieprzem.

powrót

Podobne przepisy

Mule po belgijsku
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia belgijska
Szaszłyki z krewetek i cukinii
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Muszle w winie
Antonio  Carluccio
Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Sardynia (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.