Sałatka z marynowanych jarzyn

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki

Sałatka z marynowanych jarzyn
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 niewielkich szalotek

obranych i pokrojonych na ćwiartki lub drobniej

zależnie od wielkości.

200 g marchewki

200 g fasolki szparagowej

200 g kapusty włoskiej

200 g różyczek kalafiora

3 łyżki gorczycy sarepskiej

2 łyżki drobno pokrojonego czosnku

łyżka drobno pokrojonego świeżego imbiru

łyżka kurkumy

pół miarki oliwy z pestek winogron lub z orzeszków ziemnych

2 łyżki octu z czerwonego wina

sól

pieprz i sok z cytryny do smaku

 

 

Przygotowanie:


Obrać marchewkę i pokroić na grube słupki. Obciąć końcówki fasolki szparagowej, grubsze strączki przeciąć na pół. Rozdrobnić sałatę nożem. Pokroić różyczki kalafiora na niewielkie kawałki. Wymieszać gorczycę sarepską, czosnek i kurkumę. Rozgrzać olej i obsmażyć szalotki przez 2 min, żeby lekko zmiękły. Dodać mieszankę przypraw i smażyć przez minutę. Wrzucić resztę jarzyn na minutę. Zdjąć patelnię z gazu, wlać ocet, wymieszać i odstawić na kwadrans, a najlepiej na kilka godzin (w lodówce wytrzyma parę dni). Podawać w temperaturze pokojowej ze świeżym chlebem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.