Sałatka z makrelą i boczkiem

Przepis z programu Nigel Slater: prosto i smacznie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

Sałatka z makrelą i boczkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

sałatka:

1 mała słodka cebula

3 łyżki białego octu winnego

500 g małych ziemniaków



dressing:

2 łyżeczki musztardy dijon

1 czubata łyżeczka kaparów

2 łyżki białego octu winnego

6 łyżek oliwy

4 pędy koperku



ryba:

6 plastrów wędzonego boczku

2 wędzone makrele



Przygotowanie:

Rozgrzewamy do średniej temperatury piekarnik ustawiony na opiekanie. Wykładamy blachę papierem do pieczenia. Cebulę kroimy w cienkie krążki. Wkładamy je do naczynia, zalewamy octem i odstawiamy na 10 minut. Dzięki temu cebula złagodnieje i zmięknie. Ziemniaki w mundurkach gotujemy w osolonej wodzie. Na blasze układamy boczek i pieczemy 10 minut, aż stanie się chrupiący. Obieramy makrelę, dzielimy na kawałki i umieszczamy w naczyniu. Przygotowujemy dressing: do dużej miski, w której podamy sałatkę nakładamy 2 łyżeczki musztardy. Opłukujemy kapary i dodajemy do musztardy. Dodajemy ocet winny, pieprz i oliwę. Mieszamy. Siekamy koperek, połowę dodajemy do dressingu, a połowę do naczynia z makrelą. Wyjmujemy cebulę z octu i dodajemy do dressingu. Ugotowane ziemniaki przekrawamy na pół i dokładamy do dressingu. Mieszamy i dodajemy makrelę. Chrupiący boczek kroimy, dodajemy do sałatki i mieszamy przed podaniem.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z pęczaku
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sałatka z grillowanego fenkułu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.