Sałatka z makaronu – bun bo xao

Przepis z programu Kulinarne safari (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

Sałatka z makaronu – bun bo xao
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 źdźbło trawy cytrynowej

pół kilo krzyżówki wołowej

2 łyżeczki zmiażdżonego czosnku

2 łyżki sosu rybnego

pól kilo ugotowanego makaronu

łyżka kiełków fasoli

1 ogórek przekrojony na pół i pokrojony w plasterki

10 listków pachnotki (parilli)

19 listków mięty

10 listków mięty wietnamskiej

2 łyżki oleju

1 niewielka cebula pokrojona w plasterki

 

 

Przygotowanie:


Drobno posiekać białą część trawy cytrynowej. Wołowinę pokroić w cienkie plasterki i wymieszać z dwiema łyżkami trawy cytrynowej, łyżką czosnku i sosem rybnym. Marynować 10 minut.
Do miski włożyć makaron, na to kiełki fasoli i plasterki ogórka. Drobno posiekać zioła – część wsypać do miski. Rozgrzać wok. Wlać olej, wsypać resztę trawy cytrynowej i cebulę. Wrzucić wołowinę i mocno podsmażyć. Dodać łyżeczkę sosu sojowego. Rozłożyć wołowinę na makaronie, przybrać konserwowymi warzywami, posiekanymi orzeszkami ziemnymi, smażonymi szalotkami. Polać sosem nuoc cham.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.