Janella  Purcell

Sałatka z makaronem, tofu i wodorostami


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia japońska

Sałatka z makaronem, tofu i wodorostami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

pół paczki makaronu gryczanego

¼ pokrojonej w zapałkę rzodkwi japońskiej

½ pokrojonej w zapałkę marchewki

łyżeczka soli morskiej

½ filiżanki pokrojonego w zapałkę wędzonego tofu

łyżka namoczonych wodorostów arame

½ filiżanki tamari

2 łyżki octu winnego

2 łyżki mirin

łyżka oleju sezamowego

3 łyżki zmielonych ziaren sezamu

½ pęczka kiełków rzodkwi japońskiej

poszatkowany arkusz nori

 

 

Przygotowanie:


Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i odstawić. Odcedzić arame, zachowując płyn. Wymieszać rzodkiew, marchew, tofu, makaron i arame. Wymieszać płyn z arame, tamari, ocet, mirin, olej sezamowy i mielony sezam. Skropić sałatkę. Posypać kiełkami i nori.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka ziemniaczana z chili i dymką
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia australijska
(odc.01) sałatka z owoców morza
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sałatka ziemniaczana
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.