Sałatka z makaronem soba

Przepis z programu W interesie mięsożercy
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia japońska

Sałatka z makaronem soba
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

porcja makaronu soba

1 łyżka brązowego cukru

1 łyżka bulionu dashi

1 łyżka ciemnej pasty sojowej

2 łyżki wina mirin

2 łyżki kecapu manis

½ łyżki sosu sojowego

świeże grzyby shitake

rzodkiewka

biała rzodkiew

marynowany imbir

szczypiorek



Przygotowanie:

W misce wymieszaj cukier, bulion, pastę sojową, wino, kecap manis i sos sojowy. Do garnka z wrzącą wodą włóż porcję makaronu. Lekko ją posól i gotuj 30 sekund. Po wyjęciu zanurz wstążki w sosie i poczekaj, aż go wchłoną. Dodaj pokrojone: grzyby shitake, marynowany imbir, i szczypiorek. Rzodkiewkę i białą rzodkiew poszatkuj w cienkie plastry, a następnie w słupki. Dorzuć je do reszty składników i wszystko wymieszaj. Zwiń makaron w ruloniki i obłóż go warzywami.



© Adrian Richardson

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.