Sałatka z łososia z plackami ziemniaczanymi i młodymi pędami grochu

Przepis z programu Manic Organic (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania z ryb

Sałatka z łososia z plackami ziemniaczanymi i młodymi pędami grochu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Placki ziemniaczane:

2 duże obrane ziemniaki

2 łyżki posiekanego szczypiorku

masło i olej roślinny

sól i pieprz



Sałatka z młodych pędów grochu:

4 garście młodych pędów grochu

4 łyżki oliwy extra vergine

1 drobno posiekana szalotka

1 łyżka octu z sherry

sól morska



Poza tym:

¼ kg wędzonego łososia, drobno pokrojonego

¼ szklanki posiekanych czarnych oliwek

2 łyżeczki pasty z czarnych trufli

1 łyżka posiekanego szczypiorku

starta skórka z cytryny

1 łyżka oliwy extra vergine

sól i pieprz



Do przybrania:

2 łyżki posiekanych czarnych oliwek

2 łyżki posiekanego szczypiorku



Placki ziemniaczane:

Ziemniaki pokroić, lub zetrzeć na szatkownicy w drobną słomkę. Można też zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Dodać szczypiorek, doprawić solą i pieprzem i wymieszać.

Rozgrzać dwie małe żeliwne patelnie. Na każdą dać po łyżce masła i oleju, wyłożyć równą warstwą ziemniaki i smażyć na złotobrązowy kolor. Odwrócić i smażyć, aż placki całkiem się wysmażą. Osączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach.



Sałatka z młodych pędów grochu:

Szalotki zmieszać z octem, ubijając trzepaczką połączyć z oliwą, doprawić solą. Zieleninę polać sosem tuż przed podaniem. Pozostałe składniki sałatki z łososia dokładnie wymieszać i dobrze schłodzić w lodówce. Porcję gotowej sałatki z łososia nałożyć do ustawionego na środku talerza wycinaka do ciastek lub innej foremki i lekko ugnieść. Ostrożnie zdjąć wycinak.

Placki pokroić na ćwiartki i do każdej porcji sałatki dać po dwie.

Obok ułożyć porcję polanych dressingiem młodych pędów grochu.

Całość posypać szczypiorkiem i oliwkami.



© Antony John



powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.