Anna Olson

Sałatka z łososia i ciecierzycy


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

Sałatka z łososia i ciecierzycy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

700 g filetu z łososia

4 łyżki oliwy

1 łyżeczka wędzonej mielonej papryki

sól

¾ szklanki pieczonej czerwonej papryki

pokrojonej w kostkę o boku 1 cm

½ szklanki cebuli

pokrojonej w kostkę o boku 0,5 cm

1 puszka (400 ml) ciecierzycy

odsączonej i opłukanej

1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki o płaskich liściach

2 łyżki świeżego soku z cytryny

1 łyżeczka drobno otartej skórki z cytryny

1 łyżeczka drobno posiekanego rozmarynu

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Na kuchence, na średnim ogniu, rozgrzej patelnię, którą można wstawić do piekarnika. Posmaruj górną powierzchnię filetu oliwą i oprósz solą i mieloną papryką. Ułóż filet na patelni doprawioną stroną i smaż przez 3-4 minuty, aż się zrumieni. Wstaw patelnię do piekarnika na 10-12 minut. Zdejmij łososia z patelni i odłóż do wystygnięcia. Pokrój rybę na dwucentymetrowe kawałki i delikatnie wymieszaj z pozostałymi składnikami. Dopraw do smaku i przechowuj w lodówce przed podaniem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.