Sałatka z kurczakiem i liśćmi papedy, limonkowo-papedowym aioli, chrupką limonkową posypką, przysmażonymi pomidorami

Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień 2
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Sałatki, sałaty i surówki

Sałatka z kurczakiem i liśćmi papedy, limonkowo-papedowym aioli, chrupką limonkową posypką, przysmażonymi pomidorami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Limonkowo-papedowe aioli:

żółtko jajka

1-2 łyżeczki musztardy dijońskiej

sok z limonki

240 ml oleju

2 drobno posiekane liście papedy

sól



Sałatka z kurczakiem i liśćmi papedy:

cały kurczak (ok 1,5 – 1,8 kg)

3 łodygi selera naciowego

2 grubo posiekane cebule

2 liście laurowe

łyżeczka ziaren czarnego pieprzu

5 pokruszonych liści papedy

2,4 l zimnej wody

limonkowo-papedowe aioli

sól



Chrupka limonkowa posypka:

szczytowe części łodyg selera naciowego (z 6-ciu łodyg), drobno pokrojone

porwane listki z łodyg selera naciowego

3 cebule siedmiolatki, białe cebulki drobno posiekane, szczypior pokrojony w cienkie krążki

skórka i sok z limonki

3 łyżki oliwy

sól



Przysmażone pomidory:

oliwa

2 duże pomidory, pokrojone w ćwiartki

łyżeczka cukru

sól

pieprz



Pilaw z brązowego ryżu:

łyżka oleju

szalotka pokrojona w drobną kostkę

liść laurowy

35 dag brązowego ryżu

0.9 l bulionu drobiowego z przepisu na sałatkę z kurczakiem i liśćmi papedy

łyżka sosu sojowego



Gazowany napój z limonki i papedy:

240 ml wody

18 dag cukru

4 gałązki mięty i 4 liście do dekoracji

skórka z limonki

5 liści papedy pokruszonych w rękach

2 dojrzałe śliwki obrane, wydrylowane i grubo posiekane

łyżeczka soli

8 kostek lodu

sok z 5 limonek

litr zimnej wody gazowanej



Podanie sałatki z kurczakiem i liśćmi papedy:

Pilaw z brązowego ryżu

Przysmażone pomidory

Sałatka z kurczakiem i liśćmi papedy

Chrupka limonkowa posypka

Listki selera naciowego

4 łyżeczki oliwy

Gazowany napój z limonki i papedy





Limonkowo-papedowe aioli:

1. Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu.

2. Miksować blenderem ręcznym, aż aioli zgęstnieje.

3. Przełożyć sos do miski, doprawić solą, przykryć i wstawić do lodówki.



Sałatka z kurczakiem i liśćmi papedy:

1. Wszystkie składniki (poza limonkowo-papedowym aioli) umieścić w dużym garnku i zagotować.

2. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć temperaturę, żeby płyn delikatnie bulgotał i zebrać szumowiny.

3. Po godzinie zdjąć z palnika i zostawić na pół godziny.

4. Wyjąć kurczaka z bulionu i usunąć skórę.

5. Odcedzić bulion. Zachować 0,9 l do pilawu z brązowego ryżu. Resztę bulionu przechowywać w lodówce lub zamrozić. 6. Po ostygnięciu oddzielić mięso kurczaka od kości i przełożyć do miski.

7. Wymieszać mięso z limonkowo-papedowym aioli, doprawić solą i przechowywać w lodówce, aż do podania.



Chrupiąca limonkowa posypka:

1. Wszystkie składniki, poza listkami selera, umieścić w małej misce. Wymieszać i odstawić, aż do podania.

2. Listki selera naciowego zachować do dekoracji.



Przysmażone pomidory:

1. Na średnim/dużym ogniu rozgrzać olej na żeliwnej patelni.

2. Pomidory przyprawić cukrem, solą i pieprzem.

3. Smażyć pomidory z obu stron, aż do uzyskania lekkiego zwęglenia. Zdjąć z palnika i odłożyć aż do podania.



Pilaw z brązowego ryżu:

1. Na średnim ogniu rozgrzać olej w dużym i wysokim garnku.

2. Dodać szalotki i smażyć, aż zrobią się miękkie i przeźroczyste.

3. Dodać liść laurowy i ryż. Przemieszać, żeby ziarna ryżu obtoczyły się w oleju.

4. Wlać bulion drobiowy i sos sojowy. Przemieszać.

5. Całość zagotować, potem zmniejszyć temperaturę, żeby płyn delikatnie bulgotał. Przykryć i zostawić uchyloną pokrywkę.

6. Gotować 30-40 minut, aż ryż zmięknie. Wymieszać widelcem i odstawić.



Gazowany napój z limonki i papedy:

1. Wlać wodę do małego garnka, dosypać cukier. Zagotować i zdjąć z palnika.

2. Dodać gałązki mięty, skórkę z limonki i liście papedy i zostawić syrop na pół godziny.

3. Odcedzić syrop i schłodzić go w lodówce.

4. Do moździerza włożyć śliwki i sól. Lekko zmiażdżyć.

5. Rozdzielić śliwkową papkę, odłożone wcześniej liście mięty i kostki lodu na 4 wysokie szklanki.

6. Do dużego dzbanka, lub innego pojemnika, wlać sok z limonki, wodę gazowaną i syrop miętowo-limonkowy.

7. Dobrze wymieszać i rozlać do szklanek.



Podanie sałatki z kurczakiem i liśćmi papedy:

1. Na talerzu ułożyć pilaw z brązowego ryżu.

2. Na pilawie ułożyć dwa kawałki przysmażonego pomidora.

3. Na każdym kawałku pomidora ułożyć porcję sałatki z kurczakiem i liśćmi papedy, następnie posypać kruchą limonkową posypką.

4. Udekorować talerz listkami selera i skropić oliwą.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.