Anna Olson

Sałatka z kukurydzy i borówki amerykańskiej


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

Sałatka z kukurydzy i borówki amerykańskiej
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 kolby świeżej kukurydzy (około 3 szklanek ziarna)

2 łyżki oliwy extra vergine

2/3 szklanki posiekanej dymki

1 nieduża czerwona papryka

pokrojona w drobną kostkę

1 ½ szklanki świeżych borówek amerykańskich

2 łyżki soku z limonki

1 łyżka posiekanej świeżej kolendry

1 papryka jalapeno

pozbawiona nasion i drobno posiekana (opcjonalnie)

1 łyżka drobno posiekanego kandyzowanego imbiru

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Okrój nasiona kukurydzy z kolb. W średnim rondlu, na średnim ogniu, rozgrzej oliwę i wrzuć kukurydzę. Duś, aż ziarno zmięknie i będzie jaskrawożółte i szkliste (ok. 3 min). Zdejmij z ognia, ostudź, przełóż do dużej miski i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Dopraw do smaku.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka ryżowa z pesto
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kiszona kapusta
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sałatka owocowa z miodem i miętą
Przepis z programu Spalony? (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia dietetyczna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.