Tomasz Jakubiak

Sałatka z kindziukiem, orzechami i dresingiem na bazie chilli i rokitnika


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania na karnawał i imprezę

Sałatka z kindziukiem, orzechami i dresingiem na bazie chilli i rokitnika
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

10 plastrów kindziuka

sałata rzymska

garść świeżego szpinaku

100 g niebieskiego sera pleśniowego

garść marynowanej czerwonej cebuli

szczypta czerwonej borówki

garść migdałów

garść orzechów laskowych

gruszka

Sos:

100 ml oliwy

łyżka miodu

łyżka soku z rokitnika

łyżeczka suszonych płatków chilli

kilka gałązek kopru włoskiego

Przygotowanie:

Podsmaż plastry kindziuka. Do miski włóż sałatę rzymską. Dodaj cebulę, ser, borówkę, orzechy, i pokrojoną w plasterki gruszkę. Całość wymieszaj.
Zrób sos. Do słoika wlej olej, miód i sok z rokietnika. Dodaj chilli i koper. Zakręć słoik i pożądnie wymieszaj. Zalej sosem sałatkę i podawaj. Smacznego!

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.