Sałatka z karczochów z chrupiącymi langustynkami w sosie paprykowym

Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Sałatka z karczochów z chrupiącymi langustynkami w sosie paprykowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 karczochy

12-16 langustynek

sok z 1 cytryny

2 łodygi zielonego selera (około 100g)

1 czerwona papryka (około 150g)

70g octu balsamicznego

1 szalotka (lub ząbek świeżego czosnku)

100ml oliwy z oliwek

kilka gałązek tymianku

skórka z połówki pomarańczy (tylko pomarańczowa część)

kilka gałązek bazylii

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Karczochy oczyszczamy, pozostawiając część łodyżki, zanurzamy w wodzie z odrobiną soku cytrynowego, odcedzamy i osuszamy, kroimy w cząstki. Smażymy przez kilka minut na patelni z niewielką ilością rozgrzanej oliwy, odrobiną tymianku, tak długo aż karczochy nabiorą kruchości, pod koniec skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny. Seler oczyszczamy, myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki, przekładamy do miski, dodajemy karczochy i kilka listów rozdrobnionej bazylii. Paprykę oczyszczamy z nasion i białych wewnętrznych włókien, myjemy i kroimy w kosteczkę. Na patelni podgrzewamy pozostałą część oliwy i smażymy do zeszklenia obraną i posiekaną szalotkę, dodajemy przygotowaną paprykę i krótko smażymy, podlewamy kilkoma łyżkami wody, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy przez 8-10 minut, dopóki papryka nie stanie się miękka. Przekładamy paprykę do miski, odstawiamy do schłodzenia. Dodajemy skórkę pomarańczową pokrojoną w cienkie paseczki, odrobinę tymianku, ocet balsamiczny i bazylię; miksujemy razem wszystkie składniki. Jeżeli konsystencja jest zbyt gęsta, to dodajemy sos powstały podczas duszenia oraz 2-3 łyżki oliwy, aż do uzyskania gładkiego sosu. Obieramy langustynki, myjemy i zanurzamy przez 20 sekund we wrzącej osolonej wodzie, odcedzamy i przekładamy na patelnię, smażymy, doprawiamy kilkoma kroplami soku z cytryny i odrobiną oliwy, solimy i pieprzymy, odstawiamy do ostygnięcia. Przyprawiamy sałatkę z karczochów oliwą, mieszamy i nakładamy na środek półmiska. Langustynki układamy na karczochach, a wokół nich nalewamy sos z papryki, dekorujemy według uznania aromatycznymi ziołami.

powrót

Podobne przepisy

Curry z homarów
Przepis z programu Floyd w Indiach (odc.2) Goa
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Sałatka z jajkiem i bekonem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ośmiorniczki w czerwonym winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Sałatka owocowa z miodem i miętą
Przepis z programu Spalony? (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia dietetyczna
Krewetki z patelni w pikantnej marynacie
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.