Sophie Dahl

Sałatka z kalmarów z grillowaną papryką, czerwoną cykorią i dressingiem ziołowo-limonkowym


Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza

Sałatka z kalmarów z grillowaną papryką, czerwoną cykorią i dressingiem ziołowo-limonkowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Sałatka:

1 duża czerwona papryka i 1 duża żółta papryka bez pestek, pokrojone na grube plastry

200 g małych kalmarów, sprawionych i oczyszczonych

oliwa extra vergine

2 czerwone cykorie



Dressing:

pęczek kolendry

mały pęczek bazylii

4 łyżki oliwy

½ obranego ząbka czosnku

sok z 1 limonki



Przygotowanie:

Mocno obsmaż papryki na gorącej patelni grillowej. Kiedy trochę przestygną, pokrój je w cieńsze paski. Pokrój tuby kalmarów w pierścienie, a macki zostaw w całości. Usmaż kalmary na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy, aż będą złociste – to potrwa około 2-3 minut. Odkrój nasadę cykorii i porwij liście na kawałki. Wymieszaj składniki dressingu i polej sałatkę przed samym podaniem.



© Sophie Dahl



powrót

Podobne przepisy

(odc.15)krewetki w ognistym sosie
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Potrawka z kalmarów i oliwek
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krewetki w sosie koperkowym z tagliatelle warzywnym
Przepis z programu Pieprz, chilli, sól (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Risotto z krewetkami i marchewnikiem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Małże po marokańsku
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Wiosenne roladki na zimno
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.