David Gaboriaud

Sałatka z kalafiora, jarmużu, włoskiej szynki speck i frytek z polenty


Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

odsłon: 679

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 szklanka kaszy kukurydzianej polenta

1 łyżka świeżego rozmarynu drobno posiekanego

50 g startego sera Gran Padano

10 liści jarmużu pokrojonego w paski

kilka różyczek surowego kalafiora

kilka cienkich plastrów wędzonej włoskiej szynki speck

½ ostrej papryczki drobno posiekanej

1 łyżka natki pietruszki drobno posiekanej

1 łyżka prażonych orzechów piniowych

2 kwiaty cukinii

50 g startego sera Asiago

1 łyżka octu balsamicznego

4 łyżki oliwy z oliwek plus 1 łyżka do jarmużu

sól

pieprz

Przygotowanie:

Ugotuj polentę według instrukcji podanej na opakowaniu. Na koniec dodaj Gran Padano i rozmaryn, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wlej polentę do prostokątnej foremki i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Następnie pokrój polentę na grube paski przypominające frytki, obtocz je w suchej kaszy kukurydzianej i podsmaż na oliwie z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.
Wymieszaj liście jarmużu z odrobiną soli i oliwy. Dodaj różyczki kalafiora, speck, prażone orzechy, natkę pietruszki i wymieszaj.
Połącz 4 łyżki oliwy z oliwek z łyżką octu balsamicznego. Dopraw solą i dodaj ostrą papryczkę, wymieszaj. Wlej sos do sałatki i wymieszaj. Na koniec dodaj frytki z polenty, kwiaty cukinii i posyp serem Asiago.

powrót

Podobne przepisy

Tajska sałatka z wołowiną i makaronem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Wietnamska sałatka z makaronem ryżowym, orzechami i kurczakiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 44)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Sałatka ze świeżymi figami i grillowanym kozim serem
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Sałatka z młodych warzyw z grillowanym owczym serem
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Sałatka z czerwonej cykorii i tortellini w sosie gorgonzola
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sałatka jesienna z wołowiną i kasztanami jadalnymi
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki
kuchnia świata: Kuchnia portugalska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.