James  Martin

Sałatka z jagnięciny i młodych ziemniaków z dressingiem z orzechów laskowych


Przepis z programu Sobota w kuchni z Jamesem (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Sałatka z jagnięciny i młodych ziemniaków z dressingiem z orzechów laskowych
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki dressingu

1 łyżeczka musztardy

1 łyżka stołowa octu z białego wina

2 łyżki stołowe oleju arachidowego

2 łyżki stołowe oliwy

1 łyżeczka posiekanej natki

25 g posiekanych orzechów laskowych bez skórki

sól i świeżo zmielony czarny pieprz



Składniki jagnięciny

1 łyżka stołowa oliwy

20 g masła

2 kawałki polędwicy po 150 g

1 łyżeczka musztardy

1 łyżka stołowa białego wina

25 g drobno posiekanych orzechów laskowych bez skórki



Składniki młodych ziemniaków

50 g masła

350 g młodych ziemniaków ugotowanych w mundurkach i pokrojonych w talarki

50 g drobno posiekanej szalotki



Do podania

75 g mieszanki liści sałat



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 200°C.



Przygotować dressing:

Do miski włożyć musztardę i natkę, wlać ocet, olej arachidowy i oliwę. Utrzeć. Dorzucić orzechy, wymieszać, doprawić do smaku.



Przygotować mięso

Rozgrzać patelnię, wlać oliwę, wrzucić masło. Gdy zacznie się pienić, obsmażyć mięso ze wszystkich stron na brązowo. Zdjąć z patelni i ostudzić. Wymieszać musztardę z białym winem, pędzelkiem posmarować masą mięso. Obtoczyć w drobno posiekanych orzechach. Ułożyć na metalowej kratce wstawionej do brytfanny. Piec przez 8-10 minut, aż mięso będzie różowe lub dłużej, zależy od tego, jakie mięso lubimy. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut. Rozgrzać patelnię, wrzucić masło i ziemniaki. Smażyć, obracając, aż będą złocistobrązowe. Dorzucić szalotki, doprawić do smaku.

Ułożyć ziemniaki na środku talerza. Pokroić mięso w plasterki i położyć na ziemniakach. Skropić liście dressingiem, wymieszać i położyć obok.



powrót

Podobne przepisy

Rumuńskie gołąbki z wieprzowiną i wędzoną słoniną
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska
Kurczak tikka masala
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Grillowane szaszłyki z domowym chutneyem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.