Sałatka z grzybów, sałaty i sera riccota salata

Przepis z programu Przyjęcie u Rocco
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

Sałatka z grzybów, sałaty i sera riccota salata
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki sałatki:

6 boczniaków

2 pęczki endywii kędzierzawej

2 pęczki roszponki

3 czerwone cebule

120 g sera ricotta salata

1 pęczek natki



Składniki winegretu z sherry:

60 m octu z sherry

1 łyżeczka musztardy dijon

1 szalotka

240 ml oliwy

sól i pieprz (do smaku)



Przygotowanie sałatki:

Obmyj grzyby. Pozostaw na 15 minut, aby wyschły. Piecz w 175°C przez 10 minut albo do chwili, gdy staną się złocistobrązowe. Pozostaw do wystudzenia. Umyj sałaty, wrzuć do miski. Obieraczką do warzyw zestrugaj wiórki z sera. Cebulę pokój w cienkie piórka albo bardzo drobno poszatkuj. Zalej wodą, aby złagodzić ich smak. Zerwij listki z gałązek natki.



Przygotowanie winegretu z sherry:

Wlej do miksera ocet. Dodaj musztardę i szalotkę. Miksuj, dolewając stopniowo oliwę. Gdy całą wlejesz, przerwij miksowanie. Dopraw do smaku solą i pierzem. Wrzuć wszystkie składniki do miski i wymieszaj. Dolej dressingu do smaku.



© 2012 Joe Johnson





powrót

Podobne przepisy

Letnia sałatka
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Polska surówka z kalafiora
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.