Agnieszka Kręglicka

Sałatka z gruszek i awokado


Przepis z programu Para w kuchni (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Sałatka z gruszek i awokado
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 dojrzałe awokado

1 dojrzała

twarda gruszka

1 ugotowana pierś kurczaka

1 łyżeczka oleju sezamowego

sok z 1 cytryny

sól

pieprz

marynowana ostra papryka

Aromatyczny olej syczuański

1/2 szklanki oleju słonecznikowego lub z pestek winogron

łyżeczka pieprzu syczuańskiego

1-2 suszone papryczki chili

Przygotowanie:

Poprzedniego dnia przygotować olej aromatyczny: przyprawy zagrzać z olejem, nie gotować i zostawić na noc. Odcedzić na gęstym sicie i używać do przyprawiania dań na zimno. Kurczaka pokroić lub porwać w paseczki, wymieszać z olejem syczuańskim i sezamowym, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Gruszkę i awokado obrać. Pokroić w plasterki, ułożyć naprzemiennie plastry, skropić sokiem z cytryny. Na środku rozety z gruszek i awokado układać pikantną sałatkę z kurczaka.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.