Sałatka z groszkiem, szparagami i bobem

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Sałatka z groszkiem, szparagami i bobem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

posiekana różowa szalotka

3 łyżki octu z białego wina

280 g pokrojonych szparagów

170 g wyłuskanego bobu

oliwa do skropienia

2 plastry boczku skrojone na skwarki

170 g wyłuskanego groszku

125 ml wywaru drobiowego

3 łyżki oliwy

2 łyżeczki octu balsamicznego

sok z połowy cytryny, do smaku

sól i pieprz

garść posiekanego świeżego tymianku

garść posiekanej świeżej mięty

pokrojony szczypiorek do posypania

 

Przygotowanie:

Wrzucić szalotkę do kokilki, zalać octem z białego wina i odstawić. Ugotować szparagi w osolonej wodzie do miękkości. Wyjąć, odsączyć, natychmiast zanurzyć w wodzie z lodem do wystudzenia i odsączyć. Zblanszować bób przez minutę w tej samej wodzie, odsączyć, wrzucić do wody z lodem, odsączyć i obrać. Rozgrzać odrobinę oliwy na patelni i usmażyć boczek na chrupko. Dodać groszek i bób, zalać wywarem drobiowym, zagotować i trzymać na gazie, aż zmiękną, ok. 2 minut. Dodać szparagi, żeby je zagrzać. Dodać odsączoną szalotkę. Dodać oliwę, ocet balsamiczny, sok z cytryny, sól i pieprz. wmieszać posiekaną zieleninę.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.