Emeril Lagasse

Sałatka z grillowanych krewetek i papai


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia kreolska

Sałatka z grillowanych krewetek i papai
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

¾ szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonek

4 łyżki i 1 łyżka tajskiego sosu rybnego

1/3 szklanki posiekanych szalotek

5 posiekanych ostrych tajskich papryczek

4 ½ łyżki cukru kokosowego lub cukru z trzciny cukrowej

900 g dużych

obranych krewetek

2 średnie zielone papaje pokrojone w drobne paseczki

2 marchewki pokrojone w drobne paseczki

2 łyżki liści świeżej mięty

1 łyżka posiekanych liści świeżej kolendry i 1/3 szklanki do przybrania

½ szklanki posiekanych orzechów ziemnych do przybrania

 

 

Przygotowanie:


W mikserze połączyć sok z limonek, sos rybny, szalotki, cukier i czosnek. Miksować do momentu uzyskania gładkiej masy. Odstawić na 15 minut, aby smaki się połączyły. Zachować ½ szklanki dressingu do marynowania krewetek. Krewetki marynować 20-30 minut w ½ szklance dressingu. Odcedzić z marynaty i gotować na parze przez 4-6 minut. Doprawić do smaku. W misce wymieszać papaję, marchewkę, liście mięty, kolendrę. Dodać dressing i dokładnie wymieszać. Dodać krewetki. Przybrać liśćmi kolendry i orzeszkami ziemnymi.

powrót

Podobne przepisy

Młoda ośmiornica z sałatką z mango
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Krokiety z ogonkiem
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.